Brown Sugar Baby / HNT

Brown Sugar Baby is een swingende voorstelling met live-muziek over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Deze nieuwe (muziek)theatervoorstelling van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder) wordt gespeeld door elf muzikanten en acteurs en geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  

Tekst en regie: Eric de Vroedt // Spel: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Robin Mitchell, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht en June Yanez // Muzikanten: Kurt Schwab, Kim Soepnel en Eddie B. Wahr.

Pers
Volkskrant ★★★
Hoewel de harmonie wat ontbreekt, weet het energieke Brown Sugar Baby je desondanks ruim twee uur in een swingende setting te onderhouden, mede dankzij een paar diep doorvoelde scenes met de fenomenale Buysse en Scheldwacht. …. indrukwekkend gelaagde rol van Emma Buysse, …….magnifiek samenspel met Scheldwacht. Buysse en Scheldwacht raken je in deze voorstelling als geen ander.

Trouw ★★★★
In Brown Sugar Baby zijn de verhaallijnen als de jazzband, veelkleurig en toch samenhangend.

NRC ★★★
Regisseur De Vroedt zet via een jazzband alle pionnen op het bord om maatschappelijke fricties in de Hollandse kolonie overzichtelijk te tonen, maar ondanks geweldige acteerprestatie van Het Nationale Theater verzandt zijn plot in schimmigheden.

Klik voor speeldata hier