Coriolanus/HNT

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp hoe politiek werkt. Daarbij toont hij zowel het lelijke politieke gekonkel als de wispelturigheid van de burgers. Maar vooral laat Coriolanus zien wat er in een samenleving gebeurt als emotie en opportunisme het winnen van verstand en gemeenschappelijk belang. Regisseur Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nú! Shakespeare schrijft over een door oorlog veroorzaakt graantekort en hoe boze burgers overheidsgebouwen bestormen omdat ze zich niet gehoord voelen.” Een cast van topacteurs, met Yela de Koning in de titelrol, neemt je mee in deze actuele Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen.

Tekst: William Shakespeare // Regie: Nina Spijkers en Liesbeth Colthof // Spel: Yela de Koning, Joris Smit, Bram Coopmans, Betty Schuurman, Emma Buysse, Rick Paul van Mulligen, Fjodor Jozefzoon, Sander Plukaard, Mariana Apericio en Bitha Babazadeh, Mika Bisschop en Bram Flick.

Pers
De Volkskrant ★★★★
“Shakespeares ‘Coriolanus’ door Het Nationale Theater is een messcherp commentaar op de actualiteit” en “Yela de Koning is krachtig en overtuigend in de doorgaans altijd mannelijke titelrol.”

NRC Handelsblad ★★★★
“Shakespeare’s Coriolanus is bij Het Nationale Theater een weergaloos portret van de emancipatoire kracht van woede. Yela de Koning tiert over het podium in de titelrol: een ijzersterke vrouw die zich niet laat bedwingen, een kanon.”
“Mooi is bovendien de rol van Emma Buysse als Coriolanus’ hoogzwangere geliefde (kan gewoon!), die samen met Betty Schuurman als manipulatieve moeder uiteindelijk door het pantser van Coriolanus heen prikt.”

Trouw ★★★★
“Coriolanus als vrouwelijke ijzervreter, dat werkt uitstekend“
“Actueler dan ooit………..de kunst van het zuigen en sarren in debatten lijken ze van hedendaagse politici te hebben afgekeken, alsof Shakespeare stage heeft gelopen op het Binnenhof.””
“De manier waarop de twee vertegenwoordigers van het volk (mooie rollen van Sander Plukaard en Mariana Aparicio) hun aanhang manipuleren tot opstand tegen de politici op de steile trappen van het Capitool is anno nu huiveringwekkend herkenbaar.”

Nederlands Dagblad ★★★★
“Shakespeares tragedie Coriolanus is uiterst actueel: Wat verlangen we eigenlijk van onze politieke leiders?”
“Wat is Yela de Koning een formidabele actrice!”

Theaterkrant
“Yela de Koning, die sterk spel laat zien en haar tegenstanders onbevreesd tegemoet treedt, in hoog tempo, voor niks of niemand bang.”

Klik voor speeldata hier.