Crybaby

Een monoloog over emo-kitsch en “echte” tranen

Wanneer huilde Ruby voor het laatst? Ze moet er ineens aan denken als ze een vreselijk ongeluk ziet gebeuren.
In een flits herbeleeft ze de meest memorabele momenten waarop ze mensen zag huilen. En waar ging dat nou helemaal over? Want sentiment is niet sjiek, maar we willen wel onze emoties uiten. Authentieke gevoelens maken ons menselijk, maar aanstellen is voor drama-queens. En van verdriet opkroppen krijg je kanker, toch? Op de werkvloer diskwalificeren we emoties, maar een talkshow is pas echt goed als er een traan valt. Crybaby bekijkt het verschil tussen emotionaliteit en sentimentaliteit, authentiek en nep, kunst en kitsch, ernst en ironie. En is er wel een verschil?

Theatermakers Emma en Luna vinden elkaar in hun nuchtere kijk op de wereld en hun voorliefde voor absurdisme. Hun voorstellingen vertrekken vanuit actuele en persoonlijke struggles die spelen binnen de millennial-generatie. Door gebruik van humor en een kritische dosis zelfreflectie, worden grootse thema’s licht en herkenbaar.

Concept & tekst: Emma Buysse & Luna Joosten // Spel: Emma Buysse // Regie: Luna Joosten // Geluidsontwerp: Scott Beekhuizen // Scenografie: Roel Leeders // Lichtontwerp: Bogi Bakker // Posterbeeld: Sara Schoon // Coaching: Kasper Tarenskeen // Met dank aan: Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Stichting Janivo, Amsterdam Fringe Festival, Theater Bellevue en Toneelacademie Maastricht

Speeldata
4/5/11/12 september 2021: Amsterdam Fringe Festival, Theater Bellevue, Amsterdam
16 september 2021: Walhalla, Rotterdam
25 september 2021: De Gelderlandfabriek, Culemborg
7 oktober 2021: Zaal 3, Den Haag
2 april 2022: Toneelschuur, Haarlem
8 en 9 juni 2022: Kikker, Utrecht
30/31 juli, 2 t/m 5 augustus 2022: TAZ#2022, Oostende (België)

NRC ★★★★
Crybaby van actrice Emma Buysse en regisseur Luna Joosten is satire over de zoektocht naar het echte ik. Buysse (25) speelt een vrouw die graag zou kunnen huilen. Maar ze heeft geen gevoel, zegt ze. Pretentieuze kunst windt haar op, authentieke gevoelens in levenskunst stoten haar af. Die botsing tussen echt en nep en tussen verschillende kunstvormen wordt op verschillende niveaus uitgespeeld, met het wendbare, dubbelzinnige acteren van Buysse als grootste troef.”

Theaterkrant
“Twee jaar geleden wonnen Emma Buysse en Luna Joosten een Fringe Award met hun eerste gezamenlijke voorstelling Great People. Dit jaar zijn ze terug met de solo Crybaby, waarmee ze hun uitzonderlijke schrijf- en acteertalent andermaal bewijzen………
Buysse is ijzersterk in de manier waarop ze de oprechte wil om tot een innerlijk verdriet door te stoten en de superieure ongenaakbaarheid van haar personage in balans houdt. Ondanks de absurde wereld die Joosten en Buysse creëren blijf je zo toch met het hoofdpersonage verbonden, en hoop je dat ze ondanks zichzelf de catharsis bereikt waar ze zo naar verlangt.”