De eeuw van mijn moeder / HNT

De eeuw van mijn moeder is een familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef een voorstelling over zijn eigen moeder, Winnie. In 1948, tijdens de politionele acties in haar geboorteland Nederlands-Indië, komt ze aan in Nederland. Winnies leven is getekend door de koloniale samenleving waarin ze werd geboren. Winnie streeft naar ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: autonoom zijn, vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Haar volwassen leven wordt gekenmerkt door ‘ontsnappingspogingen’ uit situaties waarin die autonomie wordt bedreigd. Maar steeds trapt ze in een nieuwe val.

Tekst & regie: Eric de Vroedt // Spel: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Phi Nguyen, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede.

NRC HANDELSBLAD ★★★★
‘Het maakt De eeuw van mijn moeder tot een opvallend persoonlijke toevoeging aan het oeuvre van De Vroedt.”

DE VOLKSKRANT ★★★★
“Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op.”

THEATERKRANT
“Dat is de kracht van dit postkoloniale toneeldrama, dat dwingt tot nadenken, positie kiezen. Hoe moeilijk ook.”

SCENES ★★★★
Het is een ijzersterke scène met vlammende teksten en ingeleefd spel.

TELEGRAAF ★★★★
“Het levert in ieder geval een eerlijke, ge(s)laagde voorstelling op, als een waardig monument voor Patricia, zijn moeder.”